• 8. Wirsbo2016_3691.jpg
  • 5. WirsboHerrgard_10.jpg
  • skylt.jpg
  • bock.jpg
  • tavla.jpg

Herrgården genom tiderna

Wirsbo har en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet då Pontus De la Gardie fick gården Hwirtsboda av Johan III. Sonen Johan grundade Wirsbo Bruk som än i dag är en blomstrande industri.

Den nuvarande herrgården är ett ståtligt exempel på nationalromantisk byggnadsstil av stockholmsarkitekten Lars Johan Lehming. Herrgården uppfördes som privatbostad för Herman Lagercrantz, efter det att han tillsammans med bl. a Oscar II förvärvat bruket.

Hur den tidigare 1700-tals herrgården såg ut får vi en bra bild av genom oljemålade väv-tapeter som finns bevarade i den nuvarande herrgården. Den enda byggnaden som är helt intakt från denna tid är det gula lusthuset.

I den nedre trädgården finns lämningar från orangeriet som hörde till herrgården.

I parken finns den s.k. Kungsbryggan, vilken byggdes speciellt för Gustav III när han landsteg i Wirsbo 1787 i samband med invigningen av Strömsholms kanal.

Inne i herrgården finns många föremål med en långt äldre historia än byggnaden i sig.

I biblioteket täcks hela innerväggen av en gobeläng från 1600-talet av franskt eller holländskt ursprung. Ett antal kakelugnar värmde huset på den tiden, idag utgör de (18 till antalet!) en charmig utsmyckning med sina olika motiv och färger som även tagits upp i dekorationer ovan dörrarna. Delar av väggar, tak och vissa tapeter är handmålade av Axel Hörlin som också har dekorerat den kyrka som Herman Lagercrantz lät bygga till innevånarna i Wirsbo.

Konferens / Möte

Ni har möjlighet att disponera herrgården för er själva och kan konferera helt ostört. Kombinera med god mat och dryck.

Läs mer »

 

Weekend / boende

Herrgårdsweekend på lagom utflyktsavstånd från Stockholm och övriga Mälardalen erbjuds ett antal helger under året.

Läs mer »

Bröllop & fest

IMG 7439 - Copy

Vi erbjuder möjligen Västmanlands mest romantiska plats för ett bröllop med perfekt festlokal om du vill ha en pampig inramning.

Läs mer »

Ridning

160403 0501

På Wirsbo Herrgård har du möjlighet att rida på den nivå som passar dig och samtidigt njuta av högklassigt boende.

Läs mer »

Kontakt

Wirsbo Herrgård
730 61 Virsbo
0223 - 496 96
info@wirsboherrgard.se

Följ oss