Herrgård med anor

Herrgården genom tiderna

Wirsbo har en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1500-talet då Pontus De la Gardie (gift med Sofia Gyllenhjelm, dotter till Johan III och Katarina Hansdotter) fick gården Hwirtsboda av Johan III. Deras son Johan Pontusson De la Gardie var en svensk friherre och han grundade Wirsbo Bruk,  som än i dag är en blomstrande industri.

Den nuvarande herrgården är ett ståtligt exempel på nationalromantisk byggnadsstil av stockholmsarkitekten Lars Johan Lehming. Herrgården uppfördes som privatbostad för Herman Lagercrantz, efter det att han tillsammans med bland andra Oscar II förvärvat bruket.

Hur den tidigare 1700-tals herrgården såg ut får vi en bra bild av genom de oljemålade vävtapeter som finns bevarade i den nuvarande herrgården.

Helt intakt från denna tid är det gula lusthuset och i den nedre trädgården finns lämningar från det orangeri som hörde till herrgården.

I parken finns den s.k. Kungsbryggan, vilken byggdes speciellt för Gustav III när han landsteg i Wirsbo 1787 i samband med invigningen av Strömsholms kanal.

Inne i herrgården finns många föremål med en långt äldre historia än själva byggnaden. I biblioteket täcks hela innerväggen av en 1600-tals gobeläng av franskt eller holländskt. Ett antal kakelugnar värmde huset på den tiden, idag finns 18 stycken, vilka med sina olika motiv och färger ger en charmig utsmyckning och som även tagits upp i dekorationer ovan dörrarna. Delar av väggar, tak och vissa tapeter är handmålade av Axel Hörlin, som också har dekorerat den kyrka som Herman Lagercrantz lät bygga till invånarna i Wirsbo.